Naslovnica Izdvojeno Potpis u Bijeloj kući: Kosovo i Srbija normalizirali ekonomske odnose

Potpis u Bijeloj kući: Kosovo i Srbija normalizirali ekonomske odnose

278

Washington — Delegacije Srbije i Kosova su u petak u Bijeloj kući u Washingtonu postigle dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa nakon dva dana pregovora, rekao je predsjednik SAD Donald Trump koji je primio delegacije u Ovalnoj sobi.

„Ovo je zaista historijski dan, veoma, veoma važan dan“, izjavio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump tokom ceremonije potpisivanja dogovora o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova.

On je rekao da su obje zemlje veoma posvećene ekonomskoj normalizaciji, koju je nazvao veoma važnom.

„Poslije mnogo godina, decenija nasilne i tragične historije i godina propalih pregovora, moja administracija predlaže nov način za prevazilaženje razlika, fokusiranjem na stvaranje radnih mjesta i ekonomskog rasta“, rekao je Trump nazvavši dogovor velikim napretkom koji je „svijet učinio sigurnijim“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Trump je istakao i da je ponosan na lidere Srbije i Kosova, Vučića i Hotija, koji su stavili potpise na dogovor.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Robert O’Brien je istakao da je fokus na normalizaciji ekonomskih veza i da je to „fantastičan korak“ koji će voditi ka normalizaciji na političkom nivou.

Specijalni izaslanik Richard Grenell je rekao da su obje strane bile „zaglavljene decenijama na političkom nivou“, a da je američka administracija našla način da „otkloni ekonomske barijere“ i da objema stranama omogući da iskuse „malo Trumpove ekonomije“.

Istakao je da to može da otkloni politički zastoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Potpredsjednik SAD Mike Pence je izjavio da sporazum predstavlja važan korak ka trajnom miru na Balkanu. „Načinili smo važan korak“, istakao je Pence.

Predsjednik Srbije je rekao da je današnji ekonomski sporazum između dviju strana „sjajan posao“ američkog predsjednika i njegove administracije, jer su se posvetili postizanju dogovora i da je malo onih koji su htjeli učestvovati u tome.

„Nismo riješili naše probleme (Srbija i Kosovo, prim.aut.), još je posla pred nama“, rekao je Vučić novinarima u Ovalnoj sobi i dodao da je ekonomski sporazum sjajan korak. Pozvao je američkog predsjednika da dođe u Srbiju.

(StarMo)