Naslovnica Politika Potjernica za vođom separatista

Potjernica za vođom separatista

508

Madrid — Španski Vrhovni sud izdao je u ponedjeljak evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, nakon izricanja kazne za još devet katalonskih političara i aktivista zbog njihove uloge u pokušaju otcjepljenja od Španije, prenosi Radio Slobodna Evropa. Trojica optuženih proglašeni su krivima za neposluh i neće izdržavati zatvorsku kaznu.

Puigdemont je bio šef vlade španjolske regije Katalonije tokom neuspjelog pokušaja za osamostaljenjem od Španije 2017. godine.

Današnja presuda pokrenula je proteste u Barceloni, gdje su, kako piše Reuters, tri glavne ulice blokirane sa demonstrantima koji nose transparente sa porukama “Sloboda za političke zatvorenike” dok mase na ulicama uzvikuju “Uradit ćemo to ponovo”, što je slogan kojeg su koristile pristalice otcjepljenja od Španije koji su željele organizovanje još jednog referenduma.

Devet osoba uključenih u pokušaj otcjepljenja regije Katalonije od Španije, osuđeni su na kazne zakona od devet do 13 godina.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglašena nezavisnost zbog čega je vlada tadašnjeg premijera Španije Marijana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

Puigdemont se nalazi u samoproglašenom egzilu u Belgiji.

(StarMo)