Naslovnica BiH Potjernica za optuženikom za ratne zločine

Potjernica za optuženikom za ratne zločine

516
foto arhiva

Sarajevo — Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Državnog suda zatražilo raspisivanje potjernice i određivanje pritvora za Gorana Tešića, kome se sudi za zločine počinjene u Vlasenici.

Kako je kazao tužilac Dževad Muratbegović, Goran Tešić nije pristupio na prethodno ročište zbog čega je Tužilaštvo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) naredilo da izvrše potragu za optuženim.

“Otišli su na adresu i utvrdili da ne boravi na toj adresi, te su od kolega sa posla čuli da se od 31. januara nije pojavio na poslu” – kazao je tužilac Muratbegović dodavši kako je optuženi 29. januara izašao na Graničnom prelazu Karakaj, ali se istog dana vratio.

Branilac optuženog Miloš Perić je kazao kako je “vršio provjere identične onim koje je provela SIPA, ali da nema nikakvih saznanja”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je kazao kako se ovaj predmet skoro priveo kraju, te pitao za mišljenje o razdvajanju predmeta optuženog Gorana Tešića u odnosu na Simu Stupara i Zorana Tešića. Tužilaštvo je kazalo kako se ne protivi prijedlogu, dok je branilac Perić kazao kako i tu odluku ostavlja na ocjenu Suda.

Tešićima i Stuparu se sudi za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci, te napadi na sela.