Naslovnica Politika Potez koji se nije svidio Dodiku…

Potez koji se nije svidio Dodiku…

229
Milorad Dodik

Sarajevo/Zagreb/Beograd — Potpredsjednik Vlade RH i član Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević objavio je na Fejsbuku da će ići na obilježavanje 25. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije Oluja i da ide otvorenog srca u Knin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije oduševljen tim potezom. To što nije oduševljen, časnog i poštenog Miloševića uopće nije zabrinulo. Milošević bi trebao biti primjer i mnogim bh. političarima, iako ga već sada mnogi optužuju da je izdajnik srpskog naroda.

“U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom”, naveo je između ostalog u poruci na Facebooku potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, zadužen za ljudska prava. Reakcija je promptno uslijedila.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže kako u najmanju ruku nije oduševljen ovim potezom: “Naravno, ti ljudi tamo žive, oni imaju neke svoje ideje, možda su njihovi argument jači od naših, ja ih u ovom trenutku ne vidim, ali da budem iskren – nikada ne znate.”

Milošević je u svojoj objavi naveo da je svjestan opterećenja ratnog naslijeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni nego i svi građani Republike Hrvatske te stoga mora razmišljati racionalno i odgovorno te pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

U ovom kontekstu treba reći i da je danas u Dalju obilježena 29. godišnjica pogibije 39 pripadnika Policije, ZNG-a i Civilne zaštite, javlja FTV.

“Ali, onda kada je za to vrijeme i odati poštovanje i svim nevinim žrtvama koje su pale u ratu je također civilizacijski doseg”, poručio je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova RH.

U svojoj izrazito antiratnoj objavi, potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević je govorio i o porodičnoj tragediji kada je tokom Oluje izgubio baku koja nije htjela napustiti svoj dom, no njegova odluka je naišla na izuzetno oštre osude u kojima samo još nije i formalno proglašen izdajnikom srpskog naroda.

“Ja sam rekao našem prijatelju Miloradu Pupovcu da ne mogu da pozdravim i da ne mogu da podržim kao predsjednik Republike prisustvo Srba proslavi Oluje u Kninu, ali da od mene nijednu težu riječ neće čuti jer smo mi uveli to pravilo da nikada više ne bude zid na Drini, sankcije na Drini kao što smo to nekada radili i protiv Srpske i protiv krajiškog rukovodstva”, riječi su predsjednika Srbije.

Stoga, umjesto kraja, još jedan citat iz objave Borisa Miloševića: “Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje.”

Ovakav stav Miloševića se neće svidjeti ni lideru SNSD-a. Naime, hrvatski mediji još aktueliziraju i analiziraju stav Milorada Dodika koji se usprotivio odlasku potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića u Knin na godišnjicu Oluje. Dodik smatra da bi to bilo nekorektno prema Srbima i srpskim žrtvama iz proteklog rata.

Nije se dugo čekalo na odgovor Milorada Pupovca – lider SDSS-a koji je politčki začepio usta lideru SNSD-a. Cilj je međusobno poštivanje žrtava i kultura mira, a ne kopanje rovova, jasna je poruka Dodiku, prenosi federalna.ba.

(StarMo)