Naslovnica Život Postoji preko 30 vanzemaljskih civilizacija?

Postoji preko 30 vanzemaljskih civilizacija?

335

Zagreb — Prema najnovijim proračunima britanskih naučnika, u našoj galaksiji bi moglo biti više od 30 inteligentnih vanzemaljskih civilizacija s kojima bismo mogli stupiti u kontakt.

“Mislim da je ova studija izuzetno važna i uzbudljiva jer prvi put zaista imamo procjenu broja aktivnih inteligentnih vanzemaljskih civilizacija s kojima bismo mogli stupiti u kontakt i saznati postoji li još životnih vrsta u svemiru”, rekao je astrofizičar Christopher Conselice sa Univerziteta Nottingham i koautor istraživanja, prenosi Index.hr.

1961. godine astronom Frank Drake složio je proračun koji je postao poznat kao Drakeova jednačina, pri čemu je putem sedam ključnih faktora procijenio moguć broj inteligentnih vanzemaljskih civilizacija. Među spomenutim faktorima bio je prosječan broj zvijezda koje se formiraju svake godine u galaksiji i period koji je potreban civilizaciji da dostigne stepen razvoja u kojem može slati signale u svemir, piše The Guardian.

“Procjene Drakeove jednačine kreću se od nule do nekoliko milijardi civilizacija i više služe kao alat za razmišljanje, a ne kao neko praktično rješenje“, rekao je Conselice.

Astrofizičar Conselice i njegove kolege objasnili su u naučnom magazinu Astrophysical Journal kako su dopunili jednačinu novim podacima i pretpostavkama te došli do svojih procjena.

“Pretpostavili smo da će se inteligentni život formirati na drugim planetama koje nalikuju našoj na sličan način na koji se formirao na Zemlji, odnosno da bi se za nekoliko milijardi godina život automatski formirao kao prirodni tok evolucije”, kazao je Conselice.

“Pretpostavka, poznata kao Kopernikov astrobiološki princip, ima osnova jer su nam poznati svi procesi od hemijskih reakcija do stvaranja zvijezda. Ako se inteligentni život formira na naučnim principima, a ne samo slučajnim putem ili na neki jedinstven način, onda biste u našoj galaksiji očekivali barem određen broj vanzemaljskih civilizacija”, rekao je.

“Mada je ovo spekulativna teorija, vjerujem da vanzemaljski život na neki način nalikuje onom na Zemlji. Ne bismo bili šokirani kad bismo ih vidjeli”, dodao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)