Naslovnica Život Postaje ozbiljno? Trump proglašen krivim, “jer nije dostavio dokumente u istrazi”

Postaje ozbiljno? Trump proglašen krivim, “jer nije dostavio dokumente u istrazi”

96
Donald Trump

New York — Sudija u New Yorku proglasio je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa krivim za nepoštivanje suda “jer nije dostavio dokumente tražene u istrazi glavne državne odvjetnice o njegovim poslovanjima”.

Trumpu je naloženo da svakog dana plaća kaznu od 10.000 dolara dok se ne povinuje zahtjevu.

Bivši američki predsjednik je izgubio bitku u pokušaju da poništi sudski poziv glavne državne odvjetnice Letitie James, a zatim nije dostavio sve dokumente do roka kojeg je sud odredio, 3. marta.

Rok je na zahtjev njegovih advokata produžen do 31. marta.

Sudija Arthur Engoron presudio je da je nalaz o nepoštivanju suda prikladan zbog onoga što je nazvao “ponovljenim propustima” u predaji materijala i da nije jasno da li je Trump proveo potpunu potragu za odgovarajućim dokumentima.

“Gospodine Trump… Znam da svoj posao shvaćate ozbiljno, a ja svoje shvaćam ozbiljno. Ovim vas kažnjavam zbog nepoštivanja”, rekao je sudija, iako sam Trump nije bio u sudnici.

Ako Trump ne plati kaznu, mogao bi se naći u zatvoru na osnovu odredbe države New York koja dopušta sucima da zatvaraju ljude koji krše naredbe o nepoštovanju suda, navela je Sarah Krissoff, partnerica u odvjetničkoj tvrtki Day Pitney. Ipak kaže da je takav scenarij malo vjerojatan, a sudija bi se mogao odlučiti za druge pravne lijekove.

 

(StarMo)