Naslovnica Izdvojeno “Pospremanje” kreće iz Mostara?

“Pospremanje” kreće iz Mostara?

705

Sarajevo/Mostar — Analitičari ocjenjuju kako je međunarodna zajednica krenula u “pospremanje” situacije u BiH, počevši od Mostara, u kojem lokalni izbori nisu održani više od 11 godina. To je, smatraju, pokazao neuobičajeno otvoren ton u saopćenju objavljenom nakon sastanka održanog u srijedu u Američkoj ambasadi u Sarajevu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naime, na sastanku sa liderima vodeće hrvatske i bošnjačke stranke – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Matthew Palmer i zvaničnici međunarodne zajednice u BiH poručili su da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani Mostara mogli glasati na općinskim izborima 2020. godine.

Više od decenije bez izbora

Podsjećanja radi, u Mostaru lokalnih izbora nema već gotovo 12 godina, jer se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila za taj grad, nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio pravila koja je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Apelaciju Ustavnom sudu podnijele su hrvatske stranke, uz obrazloženje da po tri tadašnje većinski hrvatske i bošnjačke izborne jedinice daju jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće, iako hrvatske izborne jedinice imaju više glasača, pa je time hrvatski i bošnjački glas ne vrijede jednako.

S druge strane, vodeća bošnjačka stranka SDA je u više navrata isticala kako su mehanizmi zaštite u Gradskom vijeću Mostara potrebni kako bi se spriječila legalizacija rezultata rata i etničkog čišćenja u tom gradu.

Zbog svega ovoga Mostarka Irma Baralija 2018. godine tužila je BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu, navodeći da su građanima bila oduzeta prava da učestvuju u izbornom procesu.

Presuda je donesena u njenu korist, krajem oktobra ove godine. Prema toj presudi, vlasti BiH moraju izmjeniti Izborni zakon najkasnije u roku od šest mjeseci od kad ova presuda postane konačna, da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima. Presudom se nalaže BiH da izmijeni zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti ove presude.

Poruka i Vijeća za provedbu mira

Mostaru su konačno potrebni lokalni izbori, smatra sociolog Slavo Kukić, uz podsjećanje da su posljednji održani još 2008. godine.

“Dobar je znak da su predstavnici svjetskih centara moći, najznačajnijih međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, odlučili da agresivnije krenu sa svojom akcijom prema elementarnom građanskom pravu Mostaraca”, izjavio je Kukić za Radio Slobodna Evropa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)