Naslovnica Region Posljednji narodni heroj: Četnički pokret nije bio oslobodilački

Posljednji narodni heroj: Četnički pokret nije bio oslobodilački

375

Beograd — Četnički pokret nijednog trenutka nije bio oslobodilački, već isključivo pokret koji se borio protiv ustanika i sarađivao je sa okupatorima, direktno ili indirektno, rekao je za Vreme posljednji narodni heroj u Srbiji Petar Matić Dule.

Matić kaže da mu je žao Srbije, jer ne može da se oslobodi balasta četničkog pokreta koji, prema njegovom mišljenju, nikada nije bio, niti će biti, osnova na kojoj može da se gradi moderno, savremeno društvo, prenosi televizija N1.

On smatra da je četnički pokret imao svoju funkciju u jugoslovenskom i srpskom društvu prije Drugog svjetskog rata, ali da se od 1942. stavio isključivo u funkciju borbe protiv jugoslovenskog ustaničkog pokreta.

“Apsolutno i bez ostatka se stavio na stranu okupatora. To što se danas pričaju priče o njemu kao oslobodilačkom pokretu je tužno, to su priče za malu djecu, koje imaju uspjeha u centralnoj Srbiji, zato što povlađuju potomcima onih koji su bili na toj strani, pa se tako dobijaju glasovi na izborima”, ocjenjuje Matić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)