Naslovnica Mostar “Posljednja opcija za Aluminij”

“Posljednja opcija za Aluminij”

430
foto arhiva

Mostar — Glasnogovornik Aluminija Miljenko Buhač potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da bi najkasnije u petak (13. decembar) trebala doći nova ponuda izraelsko-kineskog konzorcija “Abraham grupa” za kupovinu mostarskog Aluminija, u kojem je sredinom jula ugašena proizvodnja.

Pogoni su zaustavljeni zbog nagomilanih dugovanja, prvenstveno za struju, a zatim otpušteno oko 500 radnika.

Ukoliko ponuda dođe, kako najavljuje Buhač, o njoj će raspravljati Nadzorni odbor Aluminija, u kojem sjede po tri predstavnika Vlade Federacije BiH i malih dioničara, te jedan predstavnik Vlade Hrvatske, pošto su Federalna vlada i mali dioničari vlasnici po 44 posto, a Hrvatska 12 posto udjela u Aluminiju.

“I to bi onda trebalo biti nekakvo konačno opredjeljenje po pitanju moguće suradnje sa ovim konzorcijem. Nakon toga, ukoliko ne bude došlo do dogovora, odnosno prihvaćanja ponude, ne postoji više nikakvih opcija, ne postoje nekakvi drugi – uvjetno rečeno – zainteresirani investitori, i onda bi na snagu stupio novi program zbrinjavanja zaposlenika, koji je u izradi”, rekao je Buhač za RSE.

“Abraham grupa” je u septembru i oktobru vršila analizu finansijskog, tehnološkog, organizacionog stanja, ljudskih resursa, te razvojnih potencijala stanja u Aluminiju d.d. Mostar. Analiza je rađena nakon što je Aluminij 10. jula isključen sa elektro-mreže zbog nagomilanih dugovanja od preko 200 miliona eura, od čega se najveći dio odnosio na dug za struju.

Odustalo se od povlaštene cijene struje

Nekoliko zainteresiranih potencijalnih investitora iz cijelog svijeta su nakon toga kao jedan od uslova ponovnog pokretanja proizvodnje tražili povlaštenu cijenu električne energije, koja je daleko ispod tržišne, s obzirom na to da struja po procjenama čini oko 70 posto udjela u ukupnoj cijeni proizvedenog, sirovog aluminija.

U prvoj ponudi Abraham grupe, taj konzorcij je nudio ulaganje od oko 200 miliona eura, te izgradnju elektrane u krugu fabrike.

Iz Alumnija tvrde da “Abraham grupa” u svojoj najnovijoj ponudi, međutim, više ne traži povlaštenu cijenu struje.

“Prema onome što mi znamo, ne postoje nikakva posebna uvjetovanja, koja su do sada bila kočnica, u smislu subvencionirane cijene električne energije ili nekih drugih pogodnosti, na koje je iz formalnih i zakonskih razloga Vlada Federacije BiH, odnosno dioničari, ne mogu pristati”, rekao je glasnogovornik Aluminija Miljenko Buhač za RSE.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)