Naslovnica Politika Posjeta Đukanovića BiH: Dodik potegao vitalni entitetski interes

Posjeta Đukanovića BiH: Dodik potegao vitalni entitetski interes

334

Sarajevo — Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, sa dva glasa za (Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (Milorad Dodik) usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart 2020. godine utvrđuju kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Član Predsjedništva BiH Dodik je navedeni zaključak proglasio destruktivnim po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za (Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (Milorad Dodik) donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Dodik je navedenu odluku proglasio destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik će izjave o navedenom zaključku i odluci u pisanoj formi dostaviti članovima Predsjedništva BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ako Skupština u roku od deset dana potvrdi izjave, navedeni zaključak i odluka Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici glasalo za usvajanje Odluke o odbijanju molbi za pomilovanje dvije osuđene osobe.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije, nakon rasprave, sa dva glasa za (Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (Milorad Dodik) postiglo konsezus za odluke o zaključivanjima sporazuma, ugovora i odluke o ratifikacijama te će predsjedavajući Predsjedništva BiH u skladu s članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, br. 10/13, 32/13 i 22/14), navedene tačke uvrstiti na iduću sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)