Naslovnica Život “Poruka Rusiji”: Američki tenkovi u Litvaniji

“Poruka Rusiji”: Američki tenkovi u Litvaniji

422
foto: agencije - ilustracija

Vilnius — Sjedinjene Države pokrenule su u ponedjeljak premještanje u Litvu jednog bataljona i više desetina oklopnih kola u rotaciji bez presedana u posljednjih šest mjeseci u sklopu operacije odvraćanja prema susjednoj Rusiji.

Desetine tenkova Abrams i oklopnih borbenih vozila Bradley stigli su željeznicom na teren vježbe u Pabrade, blizu Vilniusa, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agencije.

Litvanski ministar odbrane Raimundas Karoblis je izjavio da razmještanje oko 500 američkih vojnika koji tamo ostaju cijelu zimu dokazuje da američko vojno prisustvo uz NATO nije tabu.

Prije svega to je poruka Litvi i susjednim zemljama članicama NATO da su saveznici uz nas, rekao je ministar.

“To je također poruka Rusiji da su Sjedinjene Države angažirane, i to je dodatni element odvraćanja”, dodao je.

Ben Hodges, bivši komandant američkih vojnih snaga u Evropi je izjavio da je to raspoređivanje dokaz američkog angažmana u nastavku odvraćanja uz istočni bok NATO-a u trenutku kada Sjedinjene Države povlače svoje jedinice iz Sirije i napuštaju svoje kurdske saveznike.

Niko, uključujući Ruse ne bi trebao imati sumnji u američki angažman u NATO-a, bez obzira što mislim da je pogrešno otići iz Sirije, izjavio je Hodges.

Prije dvije godine, NATO je rasporedio jedan multinacionalni bataljon od oko 1000 vojnika u Litvi, zemlji s 2,8 miliona stanovnika. Savez je rasporedio slične bataljone u Estoniji i Latviji, kao i u Poljskoj, što su mjere shvaćene kao suočavanje s mogućim ruskim potezima u toj regiji, nakon što je Moskva 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim.

Cijela ta regija je ostala pod dominacijom Sovjetskog Saveza tokom duže od 40 godina nakon Drugog svjetskog rata.

(StarMo)