Naslovnica Mostar Poruka NVO: Nijedan centimetar rijeka nikad više “u cijevi”

Poruka NVO: Nijedan centimetar rijeka nikad više “u cijevi”

478

Mostar — Koalicija za zaštitu rijeka BiH organizovala je u Mostaru javnu raspravu o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH.

Taj bi zakon konačno definisao, uz ostalo, i izgradnju malih hidroelektrana, a u Koaliciji se nadaju, čak i potpunu zabranu njihove gradnje. S druge strane, investitori su žestoko protiv dopuna ovoga zakona. Smatraju ih paušalnim i štetnim za državu koja bi ostala, kako kažu, bez milionskih prihoda.

Raspravu u udruženjima vide kao odlučujući trenutak da se vlastima pošalje poruka da nijedan centimetar rijeka nikad više “ne ode u cijevi”.

“Nadam se da će danas preovladati argumenti. Mi ih imamo. Ono što kao čuvari rijeka tražimo je da se uvaže argumenti i da se jednom zauvijek prestane graditi na našim rijekama. Ako se nastavi onako kako se dosad radilo, ubuduće ćemo biti bez rijeka. Smatramo da ovaj zakon mora podrazumijevati zabranu izgradnje ovih objekata ubuduće”, izjavio je Ibrahim Turak iz Udruženja “Pusti me da tečem” iz Konjica.

Borba za spas rijeke Neretvice u Konjicu i dalje traje.

“Jasno smo poručili da nećemo dozvoliti gradnju u našoj općini. Dozvole su nelegalne. Čekamo konačne sudske epiloge i raskide ugovora koji već postoje. Sigurni smo da se neće graditi. Na jednoj rijeci je, podsjećam, bio plan izgraditi 15 mini hidrocentrala. To bi bila potpuna devastacija”, dodao je Turak.

Kompanija “Amitea” iz Mostara vlasnik je mini hidrocentrala u općini Konjic. Prvu su izgradili 2008. godine. Vlasnik kompanije Senad Husnić kaže da je za sve potrebno donijeti prave analize te na osnovu njih suditi i usvajati zaključke.

“Mislim da se donose pogrešni zaključci bez pravih analiza i da ljudi koji se protive imaju svoje interese. Trenutno na mojim hidrocentralama radi 11 zaposlenika. Plaćamo PDV, koncesiju, vodne naknade, doprinose, plate… Davanja zavise od proizvodnje”, rekao je Husnić.

Novinare je interesovalo i kako dolazi do presušivanja rijeka, između ostalog i na Kaljušici gdje se nalaze Husnićeve mini hidrocentrale.

“U redovnom izvještaju mi o svemu obaviještavamo nadležne. Ko je spreman uložiti 30 miliona maraka, a onda gledati koliko vode uzeti? Mi se držimo zakona i uvijek ćemo se držati. Nekada rijeke presuše i dok mini hidrocentrale ne rade. Donose se pogrešni zaključci. Ovaj zakon je paušalno pravljen i bez velikih analiza”, dodao je, prenosi federalna.ba.

(StarMo)