Naslovnica Mostar Poruka iz Mostara za Dan Evrope – Nema mirne podjele BiH

Poruka iz Mostara za Dan Evrope – Nema mirne podjele BiH

410

Mostar — Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-obilježju, učenjem Jasina te počasnim skokom sa Starog mosta i bacanjem cvijeća u Neretvu u nedjelju je u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana.

Cvijeće su položila brojna izaslanstva boračkih udruženja te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, Federacije i HNK.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić poručio je tom prilikomdom kako se prošlosti moramo sjećati i obilježavati je, ali i učiti iz nje.

– Od rata je prošlo 26 godina, ali mi smo i dalje u ratu, samo što ne pucamo. Još uvijek smo u ovoj državi opsjednuti s ratom. No, hajdemo iz prošlosti naučiti one najbolje stvari, naučiti pomagati drugom, slabijem, drugačijem i nemoćnom – kazao je Đulić.

Dodao je kako moramo naučiti voljeti ovu zemlju i graditi budućnost jer druge domovine nemamo.

– Nikome tko je rođen i živi ovdje ni Srbija, ni Hrvatska, ni Turska nisu domovine… Možemo ih voljeti, ali naša domovina je BiH – ocijenio je Đulić.

Predsjednik Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Aljo Bošnjaković poručio je “kako nama mirne podjele BiH, rat ne želimo, ali od rata pobjeći nećemo”.

– Naša glasna i jasna poruka je ‘za domovinu sve, BiH ni zašto’. Ovo govorim u kontekstu zadnjih događanja, nekakvih papira kojih ima ili nema, tzv. non papera. Dakle, svima poručujemo da mirnog razlaza BiH nema i da nijedan susjed na uštrb BiH neće postati veliki – naglasio je Bošnjaković.

Ocijenio je kako su svi oni koji zagovaraju mirno razilaženje BiH, svjesni činjenice da se ona ne može mirno podijeliti.

Bošnjaković je pozvao članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, čija su izaslanstva također položila cvijeće, da se svim diplomatskim sredstvima bore za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Pored Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana, obilježeni su i Dan logoraša i Dan Europe.

 

(StarMo)