Naslovnica Politika Poruka iz Brisela za političare u RS…

Poruka iz Brisela za političare u RS…

136

Brisel — Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju da je neprihvatljiva blokada institucija Bosne i Hercegovine (BiH), koji su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska (RS) započeli nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon kojim se zabranjuje i krivično kažnjava negiranje genocida.

Dobro funkcionisanje institucija je ključno za napredak u reformama EU i osiguranje napretka zemlje ka punopravnom članstvu, naglašavaju iz Brisela.

“EU poziva političke predstavnike da se uzdrže od nekonstruktivnih izjava i radnji koje mogu uticati na funkcionisanje funkcioniranje političkih i pravosudnih institucija u celoj Bosni i Hercegovini. Pretnje bojkotom ili blokadom su neprihvatljive”, izjavio je jedan evropski portparol Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Politički predstavnici iz RS bojkotuju rad Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH zbog nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je, u skladu sa svojim ovlastima koje ima prema Dejtonskom sporazumu za BiH, nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH kojima se sprečava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Brisleski porptarol je podvukao da EU da vlasti u potpunosti sarađuju sa Uredom visokog predstavnika (OHR) i novim visokim predstavnikom, te da Brisel računa da će OHR nastaviti raditi na planu pet ciljeva i dva uslova za ukidanje OHR-a, dogovorena 2008. godine.

(StarMo)