Naslovnica Mostar Porodilište SKB Mostar: Stvari se vraćaju na staro…

Porodilište SKB Mostar: Stvari se vraćaju na staro…

133
foto: federalna.ba/Fena

Mostar — Nakon što je epidemija covida-19 na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona okončana, normalizira se stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, pa tako i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, koja je početkom epidemije bila u fokusu javnosti.

Naime, među prvim slučajevima zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini bila je porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo SKB Mostar.

“24 sata smo na našem odjelu imali porodilju za koju nismo u tom trenutku znali da je covid-pozitivna. Nakon što smo to utvrdili, 15 naših ljekara i 12 sestara otišlo je u samoizolaciju, a zanimljivo je da niko od njih na kraju nije bio zaražen”, kazala je u razgovoru za Fenu šefica Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr. med. Vajdana Tomić, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Ta činjenica, dodala je dr. Tomić, rezultat je strogog pridržavanja epidemioloških mjera koje su se počele primjenjivati nekoliko dana prije prvog registriranog slučaja koronavirusa u Hercegovini.

Uslijedilo je čišćenje i dezinfekcija odjela zbog čega su na SKB Mostar na nekoliko dana obustavljeni porodi i u tom su se razdoblju obavljali u drugom mostarskom porodilištu, u Regionalnom medicinskom centru dr. Safet Mujić.

U vrijeme epidemije na SKB-u je oformljena i “covid-rađaonica” gdje su uspješno obavljena tri porođaja.

“Radilo se o trudnicama iz samoizolacije. Prema njima se moralo postupati kao da su covid-pozitivne. One su na kraju, pokazalo se, bile negativne, ali u vrijeme poroda to mi nismo znali. Stoga su ljekarei morali obaviti porod u punoj zaštitnoj opremi, a kod porođaja je specifično to što vi ne znate hoće li žena roditi za pola sata ili za pet sati”, prisjetila se dr. Tomić.

Dva i po mjeseca kasnije stvari se vraćaju na staro uz neke izuzetke – posjete su reducirane, a muževima je do daljnjeg onemogućeno prisustvo na porođaju.

“Bilo je očeva koji su i u vrijeme najstrožih mjera željeli prisustvovati rođenju svog djeteta. Mi polako stvari vraćamo na staro, ali s tom mjerom nećemo popuštati do daljnjeg”, kazala je šefica Klinike.

Komentirajući broj novorođenih na SKB Mostar, dr. Tomić kazala je kako se proteklih godina bilježi trend porasta broja porođaja, a cifra se kreće od 1.700 do 1.800 porođaja godišnje.

“Zadnjih 15-ak godina bilježimo trend porasta porođaja, rekla bih, blagi trend porasta, uz određene oscilacije. Rekordna je godina bila 2014. kada smo imali 1.850 porođaja. U prošloj godini bilo je 1.720 porođaja, a ove godine smo otprilike na istim brojkama i očekujem da ćemo do kraja godine imati oko 1.700 porođaja, otprilike kao i 2019. godine”, kazala je.

Kada su u pitanju uslovi rada na Klinici za ginekologiju i porodništvo, dr. Tomić ističe kako u glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu ljekari, medicinske sestre i pacijentice imaju optimalne uslove, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove je medicinski kadar.

“S obzirom na okolnosti u kojima živimo relativno smo zadovoljni prostorom i opremom. Što se tiče kadra, moram reći da sam i time zadovoljna. Imamo ukupno 20 ljekara, pet specijalizanata ginekologije i 15 specijalista. Kod nas ovdje još uvijek je zavidan interes za specijalizaciju ginekologije i raduje me što se dobri studenti odlučuju za tu specijalizaciju za razliku od nekih drugih sredina gdje je zanimanje za ginekologiju sve manje zbog stresnosti tog poziva”, zaključila je šefica Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr. med. Vajdana Tomić.

(StarMo)