Naslovnica Mostar Porodice žrtava na Uborku i Sutini: Mladić nije terećen za Hercegovinu

Porodice žrtava na Uborku i Sutini: Mladić nije terećen za Hercegovinu

106

Mostar — Porodice žrtava 114 civila Bošnjaka i Hrvata koji su ubijeni 1992. godine na Uborku i Sutini sa šireg područja Mostara sa gorčinom iščekuju izricanje presude Ratku Mladiću jer nikada nije bio terećen za zločine u Hercegovini niti je za njih iko odgovarao.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih na Uborku i Sutini Adnin Hasić napominje da su zločini na Uborku i Sutini prvi i najveći zločini nad civilima u Hercegovini koje su počinile srpske vojne i paravojne formacije pomognute tadašnjom Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA).

“Ovo su istovremeno i prve otkrivene masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, a 29 godina tužiteljstvo i sud ne presuđuju za ove zločine. Obaveza je pamtit, a mi nećemo prestajati podsjećati”, kazao je Hasić.

U tom kontekstu se referira na konačno izricanje presude bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću pred Vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove nakon što je 2017. godine u prvostepenom postupku osuđen na doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

“Želim da skrenem pažnju javnosti da Ratko Mladić nije terećen za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hercegovini, iako je kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske bio pretpostavljeni svim osmunjičenim za zločine u Mostaru, Nevesinju i drugim gradovima”, kaže Hasić za Klix.ba.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)