Naslovnica Život Porodice zaposlenih Amerikanaca moraju napustiti Ukrajinu

Porodice zaposlenih Amerikanaca moraju napustiti Ukrajinu

167

Washington — Američko Ministarstvo vanjskih poslova sinoć je naložilo porodicama svih zaposlenih Amerikanaca u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju u vrijeme sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija Associated Press.

State Department je članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju napustiti zemlju.

Navedeno je da zaposleni, čije pozicije nisu vitalne za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

Ovaj potez je uslijedio zbog povećanih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici koje se nisu smanjile za vrijeme razgovora u petak između državnog sekretara Antonyja Blinkena i ruskog ministra Sergeja Lavrova u Ženevi.

Zvaničnici State Departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da ova objava ne predstavlja evakuaciju. O ovom potezu se razmišljalo duže vrijeme i to ne znači da SAD smanjuju podršku Ukrajini, naveli su zvaničnici.

State Department je u saopštenju ukazao na nedavne izvještaje prema kojima Rusija planira veću vojnu akciju protiv Ukrajine. Međutim, rusko Ministarsvo vanjskih poslova optužilo je NATO zemlje za eskalaciju tenzija oko Ukrajine dezinformacijama.

“Sigurnosni uslovi, posebno duž ukrajinskih granica, na Krimu pod ruskom okupacijom i istočnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije su nepredvidivi i mogu lako da se pogoršaju. Demonstracije koje su povremeno prerastale u nasilje održavaju se širom Ukrajine uključujući i Kijev”, naveo je State Department.

Iz ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da bi “američki državljani u Ukrajini trebali razmotriti da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz”.

Uputstvo za putovanja koje je ranije upozoravalo sunarodnike da ne putuju u Ukrajinu zbog Covida-19 i zbog tenzija oko Rusije, promijenjeno je sinoć u oštrije upozorenje.

“Nemojte putovati u Ukrajinu zbog povećanih prijetnji od ruske vojne akcije i Covida-19. Budite povećano obazrivi u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira, u nekim oblastima rizik je povećan”, navodi se u upozorenju State departmenta, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)