Naslovnica Život Porfirije upozorio vjernike: Post nije dijeta!

Porfirije upozorio vjernike: Post nije dijeta!

91

Beograd — Patrijarh SPC Porfirije poželio je pravoslavnim vjernicima srećan i blagosloven početak Božićnog posta, napomenuvši da “post nije samo uzdržanje od hrane i pića, već na prvom mjestu izgrađivanje mira, ljubavi i vrline u sebi”.

U video-obraćanju na svom Instagram profilu patrijarh je naveo da “post nije dijeta i da se smisao posta ne sastoji, prije svega, u suzdržavanju od određene hrane, nego podrazumijeva sticanje ljubavi i onoga što je Hrist svojim rođenjem donio”.

On je rekao da s tim ciljem čovjek treba da ulaže tjelesni napor, ali i da kao temelj svakog tog napora ima molitvu, jer ona dovodi pred lice Božje i u svjetlost njegovog prisustva, kada se daje mogućnost da ljudi sagledaju sebe, vide svoju dušu, nedostatke, padove i promašaje.

– I da onda, iz te najniže tačke svog postojanja, uputimo toplu molitvu Bogu da bude sa nama i da njegovom slavom i silom gradimo vrlinu u sebi, tako što ćemo sve što smo dobili kao potencijal i dar od Boga, uz pomoć Božju, razvijati kako bismo stvorili u sebi meru rasta visine Hristove – rekao je srpski patrijarh.

(StarMo)