Naslovnica Region Porfirije “povukao paralelu”: Kosovo je naš “Vatikan”…

Porfirije “povukao paralelu”: Kosovo je naš “Vatikan”…

159
patrijarh SPC Porfirije; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da “među episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve nema disonantnih tonova na temu ‘južne srpske pokrajine’ i da je Kosovo za nas isto što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu”.

Patrijarh je u intervjuu za javni servis (RTS), upitan da li se sve vladike slažu sa njegovom rečenicom da je referendum za Kosovo i Metohiju održan 1389. godine, istakao da se “stav crkve o tom pitanju nije mijenjao i da je svima dobro poznat”.

– Ja dosad nisam naišao ni na jednog od braće episkopa, a i u sveštenstvu, na disonantne tonove kada je reč o Kosovu. Naravno da za nas Kosovo nije samo političko pitanje, to je mnogo dublje duhovno pitanje. Zato mi kažemo da Kosovo nije naprosto mit, zato što na planu mita vi možete biti gubitnik ili dobitnik. Kosovo je kao zavjet za nas vezano za Novi zavjet, a u središtu, u srži Novog zavjeta stoji svetost i mi smo pozvani na svetost i za nas je Kosovo zaista svetinja, naglasio je patrijarh.

Istakao je da je imao mogućnost da se, otkako je došao na poziciju patrijarha, sreće sa ljudima iz čitavog svijeta i da je, kako bi dočarao, šta za nas Kosovo praktično znači, mnogima govorio da je „ono što je za Rimokatoličku crkvu Vatikan, to je za nas Kosovo“.

(StarMo)