Naslovnica Politika Porfirije negirao da “SPC ima pretenzije na teritorije”…

Porfirije negirao da “SPC ima pretenzije na teritorije”…

102
patrijarh SPC Porfirije

Berane — Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije negirao je da SPC “ima pretenzije na teritorije, da ugrožava suverenitet i da se bori za vlast”, tvrdeći da „oni koji to govore obmanjuju narod“.

Ovo je poručio obraćajući se u subotu, 25. septembra, vjernicima okupljenim ispred manastira ‘Đurđevi stupovi’ u Beranama, gdje u nedjelju 26. septembra treba da se obavi čin ustoličenja novoizabranog episkopa budimljansko – nikšićkog Metodija.

Osvrćući se na javne kritike u Crnoj Gori što nije pominjao crnogorski narod u svojim govorima, srpski patrijarh je rekao da crkva “poštuje one koji se deklarišu Crnogorcima”:

„Neko je kritikovao da nisam izgovorio ‘crnogorski narod’. Neka bude ko god hoće Crnogorac. A onaj, ne samo koji hoće, nego koji zna svoje korjene, svoje stablo i plodove Vasojevićevskog stabla, zna i hoće da pripada srpskom narodu“, rekao je Porfirije čije je riječi pratio aplauz okupljenih.

– To ne znači da mi ne prihvatamo, ne razumijemo i ne poštujemo i one koji žive pored nas, a deklarišu se, osjećaju da su Crnogorci. U crkvi Hristovoj međutim, nema ni Srbina ni Crnogorca, nema Albanca ni Hrvata… nema apsolutizovanja bioloških konteksta svoga postojanja“, zaključio je patrijarh Porfirije tezu o Crnogorcima u Beranama.

Berane je grad na sjeveroistoku Crne Gore u kome dominantno žive građani koji se nacionalno izjašnjavaju Srbima i vjernici su Srpske pravoslavne crkve.

 

(StarMo)