Naslovnica Život Porasle berze, skočila cijena nafte

Porasle berze, skočila cijena nafte

393

New York — Vrijednost akcija na Wall Streetu je porasla u srijedu dok je cijena nafte skočila, podstaknuti usvajanjem paketa pomoći u Senatu SAD od skoro 500 milijardi dolara.

Očekuje se da pomenuti paket u četvrtak usvoji i Predstavnički dom, tako da je uz prethodni podsticaj od dvije hiljade milijardi dolara, to pomoglo djelimičnom oporavku berzi, koje su u martu dostigle najniži nivo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tako je Dow Jones porastao za oko 2,5 posto. Povećana je i cijena nafte nakon pada u posljednja dva dana, zbog čega je energetski indeks S&P 500 u plusu 3.5 posto.

Indeks S&P 500 je i dalje niži za 17 posto u odnosu na svoju maksimalnu vrijednost u februaru, jer su nakon toga zbog pandemije zamrle ekonomske aktivnosti, što je dovelo do masovnog otpuštanja i pada potrošnje.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o broju nezaposlenih Amerikanaca koji su zatražili novčanu naknadu u prethodnoj sedmici. U posljednjih mjesec dana to je učinilo 22 miliona njih.

Iako su velike američke banke prošle sedmice objavile sumorne prognoze za 2020, tehnološke kao i firme koje brinu o raznim potrebama građana nešto bolje stoje zbog povećanih zahtjeva za online streamingom i dostavom hrane kući.

(StarMo)