Naslovnica Mostarski izbori 2020 Popovac: Žene nevidljive, posebno tokom izborne kampanje

Popovac: Žene nevidljive, posebno tokom izborne kampanje

402
foto: Fena

Mostar — Glas za ženu je glas za bolje društvo, a društvo koje ima veći broj žena na pozicijama odlučivanja je pravičnije i demokratičnije, poručila je u četvrtak u Mostaru kandidatkinja na gradskoj listi Platforme za progres Amna Popovac.

Tim povodom u Mostaru je održana panel diskusija i ulična akcija gdje su podjeljeni promotivni materijali kandidatkinja za Gradsko vijeće Mostara, a u okviru projekta “Zajedno do pobjede” kojeg provodi Fondacija “Cure”.

Popovac je istakla kako su se danas okupile žene iz različitih političkih opcija kako bi podržale jedna drugu na ovim izborima.

– Žene su nevidljive, generalno u javnom prostoru, a naročito su nevidljive tokom izborne kampanje. Mi danas izlazimo zajedno na ulicu da nas naši građani vide i da shvate da smo tu zajedno – kazala je Popovac, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Kandidatkinja Prve mostarske partije na listi BH bloka Adela Gosto kazala je kako na ovim izborima u Mostaru, nakon 12 godina, ima jako puno žena na listama, čak i nositeljica lista što nije bio slučaj do sada.

Smatra kako ženama treba dati podršku bez obzira kojoj stranci one pripadaju, jer žene imaju sposobnost razumnog donošenja odluka i nepristrasnosti.

Direktorica Fondacije “Cure” Jadranka Miličević kazala je kako su došli simbolično podržati žene kandidatkinje s liste za Gradsko vijeće Mostara.

Prema njenim riječima, u predizbornoj kampanji obišli su 10 gradova, a krenuli su s Dobojem, a završavaju s Mostarom.

Kazala je kako su praveći analizu nakon izbora, iako još nema službenih rezultata izbora, rezultatima nisu zadovoljni kada se govori o zastupljenosti žena.

Miličević je pozvala Mostarke i Mostarce da izađu na izbore i da svoj glas daju ženama kandidatkinjama.

– HNK je pozitivan primjer jer u tom kantonu je ispunjena kvota od 40 posto žena u kantonalnoj vladi – istaknula je Miličević. Pojasnila je kako prema Zakonu o ravnopravnosti polova na listama treba biti najmanje 40 posto žena ali da ih samo 12 posto bude zaista i izabrano.

Miličević navodi kako se u okviru projekta “Zajedno do pobjede” pruža podrška svim kandidatkinjama bez obzira na stranačku pripadnost.

– Mi smo pozvali sve stranke, a svoj dolazak je potvrdile su kandidatkinje BH bloka, Naše stranke, SDP-a, HDZ-a 1990, Platforme za progres – navela je Miličević.

(StarMo)