Naslovnica Politika Ponovo se odlaže Brexit

Ponovo se odlaže Brexit

406

Bruxelles — Ambasadori evropske dvadesetsedmorice okupljeni danas u Briselu odložili su za početak iduće sedmice odluku o tome na koliko će biti odložen novi rok za Brexit.

EU pregovarač za Brexit Michel Barnier ocijenio je današnje razgovore “odličnim”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ambasadori su se načelno dogovorili da odobre britanski zahtjev za još jedno odlaganje datuma za Brexit, ali treba još da odluče na koliko dugo.

“Rad će se nastaviti narednih dana”, rekla je portparolka Evropske komisije.

Prema više evropskih izvora novi sastanak ambasadora bit će održan u ponedjeljak ili utorak da se finalizuje odluka o trajanju novog odlaganja Brexita.

U britanskom parlamentu u ponedjeljak se očekuje glasanje o održavanju prijevremenih izbora koje je predložio premijer Boris Johnson.

Jedan evropski ambasador rekao je da je utorak nezvanični krajnji rok za odluku, dva dana prije predviđenog datuma za razlaz, 31. oktobar.

U okviru EU neke zemlje kao što su Irska zalažu se za odlaganje Brexita na tri mjeseca, do 31. januara 2020. godine, koliko je britanski premijer Johnson bio obavezan da traži.

Međutim druge zemlje, kao što je Francuska, traže više razjašnjenja o namjerama Britanaca prije nego što se izjasne o tom zahtjevu.

(StarMo)