Naslovnica BiH Ponovo odgođeno svjedočenje tužiteljice Tadić

Ponovo odgođeno svjedočenje tužiteljice Tadić

259
Gordana Tadić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Svjedočenje glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, koje je bilo zakazano za danas, ogođeno je ponovo, a Komisija je za njeno saslušanje zakazala ukupno 11 novih termina, i to u periodu od 30. septembra do 14. oktobra.

Naime, Komisija je ponovno obaviještena o tome „da Tadić zbog ranije preuzetih i neodložnih obaveza nije u mogućnosti pristupiti svjedočenju“.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut podsjetio je nakon sastanka kako je saradnja s tom komisijom obavezna te da je propisana Zakonom o parlamentarnom nadzoru, navodeći kako se radi o petom po redu pokušaju osiguranja svjedočenja glavne tužiteljice.

Najavio je, istovremeno, kako je za 1. oktobar zakazano saslušanje čelnika Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH), te kako je za 5. oktobar planirano je svjedočenje advokata Ifeta Ferageta i prof. dr Edina Šarčevića, a za 8. oktobar predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Komisija je za 12. oktobar planirala saslušanje predstavnika tri strukovna novinarska udruženja, a u skladu sa zaključkom koji je Komisiji predložio njen član Zlatko Begić na saslušanje će biti pozvano još nekoliko relevantnih osoba.

U osvrtu na novinarski upit u vezi s ponovnim neodazivanjem glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, članica Privremene istražne komisije Mirjana Marinković-Lepić ocijenila je kako se „radi o bahatom odnosu prema Parlamentu i parlamentarnoj komisiji“, pitajući se „šta može biti važnije od toga da vas komisija državnog parlamenta pozove da date određene odgovore“.

Član Komisije Zlatko Begić je u istom kontekstu odgovorio da i ovaj najnoviji slučaj pokazuje visok nivo neodgovornosti i nepoštivanja državnih institucija.

– Razlog tome je i u nepostojanju institucionalnih mehanizama za preispitivanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija. Činjenica je da institucije u ovoj zemlji malo šta odlučuju, da su centri odlučivanja u političkim partijama i, nažalost, bili smo svjedoci da se nosioci najviših pravosudnih funkcija na jedan poziv odazivaju liderima političkih stranaka, a u instucijama sistema se ne žele, ili ne mogu pojaviti – konstatirao je Begić.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH počela je rad sjednicom u Sarajevu i usvajanjem Poslovnika početkom juna, a njeno formiranje je uslijedilo nakon što je u javnost ‘isplivala’ afera ‘potkivanje’, čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Komisija je oformljena radi prikupljanja podataka od pravosudnih institucija kako bi bili detektirani temeljni problemi u njegovom (ne)funkcioniranju, a što bi trebalo rezultirati izmjenama određenog seta propisa, koji se prioritetno odnosi na VSTVBiH.

U sastav Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH izabrani su – Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

(StarMo)