Naslovnica Region Ponovo odgođeno drugo suđenje Mamiću

Ponovo odgođeno drugo suđenje Mamiću

141

Zagreb — Zbog zdravstvenih problema dvojice okrivljenih, četvrti put je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku “Dinama” Zdravku Mamiću i još šesterici koje hrvatski Uskok tereti da su klub oštetili za oko 200 miliona kuna, saznaje se na osječkom Županijskom sudu.

Ročište zakazano za 1. decembra odgođeno je jer je drugookrivljeni Damir Vrbanović, zbog čije su bolesti odgođena tri posljednja ročišta, i dalje pozitivan na koronavirus, a sedmookrivljeni Nikky Arthur Vuksan dobio je visoku temperaturu te je upućen na testiranje na koronavirus, izvijestili su u ponedjeljak sa suda, prenose hrvatski mediji.

Suđenje je prvi put odgođeno 19. oktobra, a nova ročišta u ovome predmetu zakazana su za 7. i 8. decembra.

Uz Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsustvu, Vrbanovića i Vuksana optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do 2015. sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih firmi, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Mamić je u junu 2018. godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegov brat Zoran tada je nepravosnažno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

(StarMo)