Naslovnica Život Ponovo borbe između Azerbejdžana i Armenije

Ponovo borbe između Azerbejdžana i Armenije

129
foto: ilustracija

Zagreb — Borbe između Azerbejdžana i Armenije u spornoj regiji Nagorno Karabah na južnom Kavkazu ponovno su se rasplamsale u ponedjeljak navečer napadom na armenske položaje.

Azerbejdžanske trupe napale su armenske položaje na tri mjesta artiljerijom i oružjem visokog kalibra, o čemu je izvijestila ruska novinska agencija koja se poziva na armensko ministarstvo odbrane.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane u Bakuu je u međuvremenu je izvijestilo da su borbe izazvane pokušajem armenske sabotaže, prenose hrvatski mediji.

Dvije zemlje decenijama su bile u sukobu oko Nagorno Karabaha, koji je historijski imao većinsko armensko stanovništvo, ali je pravno bio dio Azerbajdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno Karabah proglasio je nezavisnost od Bakua kao Republika Artsakh, uz podršku Erevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završio 1994. godine pobjedom Armenije, a Nagorno Karabah je četvrt stoljeća bio pod armenskom kontrolom, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Nakon decenija zastoja, Azerbajdžan je iznenada ponovo zauzeo velike dijelove te regije 2020., prisilivši Armeniju na velike teritorijalne ustupke. To je uključivalo i odredbu kojom se armenski pristup regiji ograničava na jedan siguran koridor koji kontroliraju ruske mirovne snage.

Primirje je od tada do danas nekoliko puta prekinuto.

(StarMo)