Naslovnica Region Pompeo: Važan korak ka članstvu S. Makedonije u NATO-u

Pompeo: Važan korak ka članstvu S. Makedonije u NATO-u

455
foto: pbs.org

Washington — Državni sekretar SAD Mike Pompeo pozdravio je ratifikaciju protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO u američkom Senatu, ocijenivši da ona predstavlja važan korak te zemlje ka članstvu u Alijansi i ističe posvećenost Washingtona transatlantskoj zajednici.

“Snažno podržavamo kontinuiran put Sjeverne Makedonije ka bližoj integraciji s transatlantskom zajednicom. Glasanje (Senata) potvrdilo je neprekidnu posvećenost Sjeverne Makedonije demokratskim principima i vladavini prava i doprinose miru i stabilnosti u regionu”, naveo je Pompeo u izjavi objavljenoj na internet-stranici State Departmenta.

Šef američke diplomatije je dodao da se SAD raduju skorom ulasku u NATO Sjeverne Makedonije, koja će postati 30. članica Alijanse.

Američki Senat u utorak (22. oktobar) je ubjedljivo glasao za prijem Sjeverne Makedonije u NATO pošto je za ratifikaciju protokola o pristupanju glasao 91 senator, a protiv dva.

Sjeverna Makedonija je sa članicama NATO u februaru potpisala protokol o pristupanju, na osnovu Prespanskog sporazuma Skoplja i Atine kojim je riješen dugogodišnji spor dvije susjedne zemlje o imenu Sjeverne Makedonije.

Očekuje se da će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru, na sastanku lidera Alijanse u Londonu.

(StarMo)