Naslovnica Izdvojeno Pompeo uskoro u Zagrebu – I BiH “na tapetu”

Pompeo uskoro u Zagrebu – I BiH “na tapetu”

208
foto: agencije

Zagreb — Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman potvrdio je u četvrtak prije sjednice Vlade da sljedeće sedmice u Hrvatsku stiže američki državni tajnik Mike Pompeo te da će među temama razgovora biti ukidanje viza, zapadni Balkan s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće.

Među članicama Europske unije jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra ne mogu ući u SAD bez vize. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u lipnju da je Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD.

“U svakom slučaju to je jedan dobar susret. Jačamo transatlantske veze i suradnju”, rekao je Grlić Radman.

Očekuje se da će se Pompeo tijekom posjeta Hrvatskoj sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na “opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije”, a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se “razgovarati o tome, a o detaljima i datumu (dolaska Pompea) ćete biti na vrijeme informirani”, prenosi Hina.

 

(StarMo)