Naslovnica Život Pompeo u Češkoj: Ne vjerujte nikome da Zapad propada

Pompeo u Češkoj: Ne vjerujte nikome da Zapad propada

266
Mike Pompeo

Prag — Šef američke diplomatije Mike Pompeo optužio je u Senatu Parlamenta Češke Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucjenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svijetu, i pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

“Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrijednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu”, kazao je Pompeo u govoru pred češkim senatorima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef američkog State Departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine.

“Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i sigurnost preko kampanja dezinformaisanja, sajber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i prijetnja kineske Komunističke partije i njene ucjenjivačke kampanje”, kazao je Pompeo.

Po ocjeni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i prijeti ekonomskim posljedicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidjelo Pekingu.

“Ne vjerujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobjeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha”, kazao je Pompeo.

Pompea je u srijedu, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsjednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsjednikom koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

Pompeo koji je u Češkoj od utorka, u četvrtak, iz Praga putuje za Ljubljanu, zatim za Beč, a evropsku turneju završava u subotu u Poljskoj.

(StarMo)