Naslovnica Izdvojeno Pompeo stiže na Balkan

Pompeo stiže na Balkan

433
Mike Pompeo

Washington — Državni sekretar SAD Mike Pompeo posjetit će u okviru svoje evropske turneje od 1. do 6. oktobra Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, saopštio je State Department.

Glas Amerike (VOA)prenosi da je State Department potvrdio da će Pompeo u Crnoj Gori 4. oktobra razgovarati s predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Bit će to prva službena posjeta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006. godine.

Pompeo će u Podgorici naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta novinarima tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Pompeo će, kako je rekao, naglasti i otvorenost NATO-a za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donijela svojim geografskim položajem imajući u vidu važnost Jadranskog i Sredozemnog mora za NATO.

Američki državni sekretar će iz Crne Gore otputovati za Sjevernu Makedoniju, koja je na putu da postane 30. članica NATO, i u Ohridu će se sastati s njenim zvaničnicima.

U obje balkanske zemlje, najavio je zvaničnik State Departmenta, bit će naglašena “podrška SAD rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova”.

(StarMo)