Naslovnica Region Pompeo stigao u Dubrovnik i objavio: Negativan sam!

Pompeo stigao u Dubrovnik i objavio: Negativan sam!

227
Mike Pompeo

Dubrovnik — Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je novinarima u Dubrovniku da je negativan na koronavirus te da se osjeća sjajno na početku jednodnevne posjete Hrvatskoj.

Prvi čovjek američke diplomatije stigao je u Dubrovnik iz Italije gdje je također boravio u službenoj posjeti u sklopu svoje evropske turneje.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump izvijestio da je pozitivan na korona virus, Pompeo i njegova supruga u avionu su testirani na korona virus i oboje su bili negativni. Državni sekretar se s Trumpom posljednji put sreo sredinom septembra.

Pompeo, najviši dužnosnik američke vlade u posjeti Hrvatskoj u mandatu Donalda Trumpa, u Dubrovniku će se susresti i s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom odbrane Mariom Banožićem.

Američki državni sekretar bi u petak mogao objaviti da hrvatskim građanima nakon trideset godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD. Uvjet za to su manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je rekao da još nema službeni izvještaj je li to zadovoljeno, ali da je „vrlo optimističan”.

Hrvatska je jedna od nekoliko članica Evropske unije za čije su građane potrebne vize prilikom ulaska u SAD.

(StarMo)