Naslovnica Politika Pompeo: SAD podržavaju istragu izbornih neregularnosti u Bjelorusiji

Pompeo: SAD podržavaju istragu izbornih neregularnosti u Bjelorusiji

223
foto: VOA/AP - ilustracija

Washington — Sjedinjene Države ostaju duboko zabrinute zbog “ozbiljnih propusta” u bjeloruskim predsjedničkim izborima, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo u četvrtak, dodavši da Washington podržava napore međunarodne zajednice za nezavisnim proučavanjem izbornih nepravilnosti u Bjelorusiji.

SAD također podržavaju međunarodna nastojanja da se nezavisno istraže kršenja ljudskih prava oko izbora i pokušaja gušenja protesta, rekao je Pompeo u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bjelorusija se suočava sa najvećom političkom krizom od raspada Sovjetskog Saveza, sa desetinama hiljada demonstranata na ulicama koji odbacuju pobjedu predsjednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. augusta, za koju njegovi protivnici kažu da je namještena.

“Sjedinjene Države podržavaju slobodne i fer izbore koji odražavaju volju bjeloruskog naroda. Izbori 9. augusta nisu ispunili taj standard”, rekao je Pompeo.

“Podržavamo međunarodne napore da se nezavisno istraže izborne neregularnosti u Bjelorusiji, kršenja ljudskih prava i represiju koja je uslijedila”, naveo je Pompeo.

Službeni rezultati izbora održanih 9. augusta donijeli su Lukašenku koji se na vlasti nalazi od 1994. godine, 80 posto glasova, što je podstaklo optužbe za falsifikovanje glasova.

Svjetlana Tihanovskaja koja je privukla desetine hiljada ljudi na svoje predizborne skupove, tvrdi da je ona zapravo dobila između 60 i 70 posto glasova.

(StarMo)