Naslovnica Region Pompeo pozdravio: Za Srbiju je Hezbollah teroristička organizacija

Pompeo pozdravio: Za Srbiju je Hezbollah teroristička organizacija

645
foto: agencije

Washington/Beograd — Najava Srbije da će označiti Hezbollah kao terorističku organizaciju u cjelini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe koju podržava Iran da djeluje u Evropi, izjavio je državni sekretar SAD Mike Pompeo, objavljeno je na internet-stranici američkog State Departmenta.

U saopštenju se podsjeća da je ta „važna akcija“ najavljena kao dio historijskih obaveza koje je predsednik SAD Donal Trump osigurao u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obje nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

“Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbollaha, gdje nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva”, navodi se na stranici State Departmenta.

Dodaje se i da nedavne akcije Njemačke i Litvanije protiv Hezbollaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.

„SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u cjelini označe ili zabrane Hezbollah i prepoznaju da su i korijen i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog ‘vojnog’ i ‘političkog’ krila”, naveo je Pompeo u saopštenju.

„Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugdje da preduzmu sve što mogu da spriječe operativce Hezbollaha, njihove regrutere i finansijere da djeluju na njihovim teritorijama“, zaključuje se u saopštenju.

Jedna od 16 tačaka u sporazumu koji su 4. septembra u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, potpisali premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stoji i da se „obje strane obavezuju označiti Hezbollah u njegovoj cjelini kao terorističku organizaciju, te da u poptunosti primijene mjere ograničenja Hezbollahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“.

(StarMo)