Naslovnica Izdvojeno Pompeo: Podrška Skoplju i Podgorici

Pompeo: Podrška Skoplju i Podgorici

503
foto: Twitter

Skoplje — Američki državni sekretar Mike Pompeo u Ohridu je danas izjavio kako je siguran da će tokom jeseni američki Senat odobriti Protokol za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u, dok je prethodno tokom posjete Podgorici poručio da Crna Gora kao već članica NATO-a dijeli američke prioritete u čitavom spektru vanjskopolitičkih pitanja.

“Ubijeđen sam da će Sjeverna Makedonija biti jaka zemlja saveznik u NATO-u i siguran sam da će američki Senat ove jeseni odobriti Protokol za članstvo, sa čim ćemo vam i formalno poželjeti dobrodošlicu u Alijansu”, rekao je Pompeo, nakon današnjeg susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, te prethodno sa predsjednikom Stevom Pendarovskim, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je, uz ostalo, poručio da je borba protiv korupcije važan cilj na putu Sjeverne Makedonije ka Sjevernoatlantskoj alijansi, te zahvalio što je Sjeverna Makedonija bila NATO partner u misijama u Iraku i Afganistanu.

Pompeo je nakon razgovora sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije takođe pohvalio dogovore koje su postigli o rješenju spornih pitanja sa Grčkom i Bugarskom, te Dogovor iz Prespe nazvao historijskim.

“Stabilan balkanski region je od interesa za Evropsku uniju, a ova posjeta je ohrabrenje i od ogromnog je značaja za nas”, rekao je, uz ostalo, makedonski premijer Zoran Zaev nakon susreta sa američkim državnim sekretarom.

Kompletan tekst jer na ovom linku.

(StarMo)