Naslovnica Izdvojeno Pompeo nakon prijema S. Makedonije: Vrata NATO-a ostaju otvorena

Pompeo nakon prijema S. Makedonije: Vrata NATO-a ostaju otvorena

220
foto: agencije

Washington — Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će člansvo Sjeverne Makedonije u NATO biti podstrek široj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

Pompeo je u izjavi naveo da ulazak Sjeverne Makedonije u NATO potvrđuje drugim zemljama da vrata alijanse ostaju otvorena za one zemlje koje žele i mogu da sprovedu reforme neophodne za dostizanje visokih standarda NATO.

“Dok NATO pozdravlja svoju 30. članicu, mi potvrđujemo našu posvećenost kolektivnoj odbrani na osnovu Člana 5, temelja Sjevernoatlantskog saveza”, naveo je šef američke diplomatije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da je NATO “duže od 70 godina bedem međunarodnog mira i bezbjednosti” i podsjetio da prijem Sjeverne Makedonije u alijansu predstavlja “kulminaciju dugogodišnjih napora vlade i naroda te zemlje ka učlanjivanju u savez.

Pompeo je naveo da će se zastava Sjeverne Makedonije prvi put zavijoriti iznad sjedišta NATO 30. marta.

Instrument za pristupanje Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom dogovoru deponovan je u petak u State Departmentu preko ambasade Sjeverne Makedonije u Washingtonu, čime je ta zemlja postala 30. članica NATO.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je 12. jula te godine na samitu alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

(StarMo)