Naslovnica Život Pomoć USAID-a pogođenima potresom u BiH

Pomoć USAID-a pogođenima potresom u BiH

317

Bihać — Više od stotinu porodica iz Kozarske Dubice i Novog Grada, Općina Kostajnica, te Dom zdravlja u Bihaću dobit će pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u ublažavanju posljedica zemljotresa koji je pogodio ova područja u decembru prošle godine.

Općina Kostajnica, koja je pretrpjela najveću štetu, dobit će novčanu pomoć, u Kozarskoj Dubici će biti podijeljeni paketi hrane i higijenskih potrepština, a za porodice u Novom Gradu uz hranu i higijenu su obezbijeđeni i setovi posteljina.

U Bihaću je zemljotres oštetio Dom zdravlja i time dodatno otežao rad, te su ovoj ustanovi bila potrebna sredstva za čišćenje i dezinfekciju.

Pomoć USAID-a obezbijeđena je kroz projekt izgradnje mira PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica širom BiH.

Akciju solidarnosti podržale su i brojne lokalne zajednice među kojima su Kiseljak, Mrkonjić Grad, Centar-Sarajevo, Teslić, Jezero, Bosanska Krupa, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Žepče, Livno, Široki Brijeg i Banja Luka. Uvezani kroz projekat PRO-Budućnost, oni su solidarno odgovorili na potrebe ugroženih zajednica i uputile im različite vidove pomoći.

– Ova akcija je rezultat dugogodišnjeg partnerstva sa lokalnima zajednicama izgrađenog kroz PRO-Budućnost, projekat koji je okrenut vraćanju povjerenja i obnovi dijaloga u društvu. Jako smo zahvalni što su se lokalne zajednice uključile i pomogle svojim susjedima. Ovo je mala zemlja, ali je zemlja hrabrih i solidarnih ljudi. Niko nas ne može uvjeriti u suprotno, posebno kada vidimo sve ove priče o pomoći koju ljudi pružaju jedni drugima – kazala je direktorica projekta Majda Behrem-Stojanov.

 

(StarMo)