Naslovnica BiH Pomoć iz EU za BiH: Deke, posteljine, maske…

Pomoć iz EU za BiH: Deke, posteljine, maske…

365
foto arhiva - ilustracija

Bruxelles/Sarajevo — Temeljem zahtjeva za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u borbi protiv pandemije koronavirusa, Evropska unija koordinira i sufinansira isporuku pošiljki pomoći u Evropskoj uniji i susjednim zemljama.

Austrija šalje rukavice, dezinfekcijska i druga sredstva u Bosnu i Hercegovinu.

Virus ne poznaje granice i jedini način da ga zaustavimo je kroz zajedničko djelovanje. Zahvalan sam Austriji na njenim gestama iskazane evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za vanredne situacije i dalje radi 24 sata dnevno na podršci zemljama članicama Unije i našim najbližim prijateljima – istaknuo je Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama.

Bosna i Hercegovina će dobiti 1.500 deka, 1.000 kompleta (jednokratne) posteljine, 500 higijenskih paketa, 2.000 paketa rukavica za pregled (oko 200.000 komada), 500 paketa XL rukavica za pregled ili ukupno oko 50.000 komada te 3.360 litara dezinfekcijskih sredstava za ruke u skladu sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četiri plastična spremnika.

Pomoć je dio sveukupne podrške Evropske unije zemlji i cijelom regionu Zapadnog Balkana, uključujući i pomoć za socioekonomski oporavak, saopćila je Delegacija EU u BiH.

(StarMo)