Naslovnica Izdvojeno Pomak u pregovorima, Grenell demantuje Srbiju o priznanju Kosova

Pomak u pregovorima, Grenell demantuje Srbiju o priznanju Kosova

323
foto: Twitter

Washington — Prva runda razgovora fokusirana je na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju, a već je napravljen pomak u pregovorima, izjavio je domaćin sastanka delegacija Srbije i Kosova 3. septembra u Washingtonu, Robert O'Brien, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U objavi na Twitteru, Savjet za nacionalnu sigurnost citirao je O'Briena koji je rekao da je prvi dio razgovora završen te da se raduju nastavku pregovora kasnije u toku dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Razgovori jesu teški, ali na stolu postoje zanimljivi i dobri prijedlozi kada je u pitanju privreda, rekao je Marko Čadež, direktor Privredne komore Srbije, u pauzi sastanka između zvaničnika Srbije i Kosova u Bijeloj kući.

On je rekao da postoje „veoma konkretni projekti za podršku privatnom sektoru“. On, međutim, nije mogao reći o kojim konkretnim projektima je riječ.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Richard Grenell, koji je uz O'Briena domaćin sastanka, demantovao je da je Srbiji u sporazumu ponuđeno priznanje Kosova, informaciju koju je prethodno objavio ministar finansija Siniša Mali, inače dio delegacije Srbije u Washingtonu.

Grenell je u odgovoru na tweet u kjeom se tvrdi da je Srbiji ponuđeno da potpiše nezavisnost Kosova, kratko napisao da to nije tačno.

Mali je rekao novinarima da se Srbija tokom razgovora “bori za svaku rečenicu i svaku riječ” i da su umjesto ekonomskih, dobili političke tačke sporazuma, među kojima i ona o uzajamnom priznanju.

“Ekonomske teme očigledno nisu prioritet kako smo mi očekivali. Tačka deset liste koja nam je prezentovana govori o uzajamnom priznanju, a svih 16 tačaka su političke, a ne ekonomske, koje smo očekivali”, rekao je Mali novinarima.

On je ocijenio da je pritisak na srpsku delegaciju “velik”.

“To je do sada najgori prijedlog koji smo vidjeli u historiji naših razgovora sa Albancima. Ali nećemo odustati i borit ćemo se”, naveo je Mali u izjavi novinarima ispred Bijele kuće.

Na pitanje da li se može očekivati da će se sastanci nastaviti i sutra, Mali je rekao da o tome ne želi nagađati.

(StarMo)