Naslovnica Život Poljska se sprema za sukob s Rusijom “u narednih tri do deset...

Poljska se sprema za sukob s Rusijom “u narednih tri do deset godina”

148

Varšava — Zamjenik poljskog ministra odbrane Marcin Ociepa izjavio je da smatra da postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom i da bi trebalo iskoristiti preostalo vrijeme za opremanje vojnih snaga, prenosi AP.

“Postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom, do kojeg bi moglo doći u narednih tri do deset godina”, rekao je Ociepa za poljske novine Dziennik Gazeta.

Dodao je da će ovaj mogući ishod ovisiti o razvoju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Govoreći o vremenskom okviru, Ociepa je napomenuo da Poljska očekuje da će Rusiji trebati navedeni broj godina da obnovi svoj vojni potencijal, dodavši da Poljska to vrijeme treba potrošiti na potpunu modernizaciju svoje vojske, bez obzira na troškove.

“Trebali bismo iskoristiti ovo vrijeme da u potpunosti ponovo opremimo poljsku vojsku. Naš zadatak je pronaći taj novac i pravilno ga upotrijebiti”, rekao je zamjenik ministra odbrane, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

U nacrtu državnog budžeta za iduću godinu, navodi Ociepa, planirani su rekordni troškovi za vojsku – preko 97 milijardi poljskih zlota (oko 20 milijardi dolara), od čega su 40 milijardi zlota kapitalni troškovi namijenjeni uglavnom za provedbu investicija Ministarstva nacionalne odbrane Poljske.

(StarMo)