Naslovnica Život Poljska kupuje ponos turske vojne industrije

Poljska kupuje ponos turske vojne industrije

345
Bayraktar TB2

Varšava — Ministarstvo odbrane Poljske saopćilo je kako će ova država u narednim danima kupiti 24 borbena drona turske proizvodnje Bayraktar TB2 čime će postati prva država NATO saveza koja je kupila turski vojni proizvod.

Ovu informaciju medijima u Poljskoj je potvrdio ministar odbrane Mariusz Blaszcak koji je izjavio kako će uz dronove doći i dodatna oprema poput protutenkovskih raketa.

Poljska će uz dronove platiti i opremu, te obuku za upotrebu letjelica.

Ugovor između Poljske i Turske o nabavci vojnih dronova trebao bi biti potpisan u ponedjeljak kada će poljski predsjednik Andrzej Duda posjetiti Ankaru.

Nabavka turskih dronova predstavlja ogroman zaokret u odbrambenoj politici Poljske koja se do sada većinom oslanjala na pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Tokom 2020. godine, Poljska je od SAD-a kupila vojnu opremu u vrijednosti od 4,7 milijardi američkih dolara.

Turski borbeni dron Bayraktar TB2 do sada se pokazao efikasnim u borbi širom Istočne Evrope te Kavkaza gdje ga je vojska Azerbejdžana upotrebljavala tokom borbi protiv Armenije u Nagorno-Karabahu.