Naslovnica Sport Politički spor zbog – fudbalskog suđenja!

Politički spor zbog – fudbalskog suđenja!

447

Ljubljana/Prag — Europarlamentarci iz Slovenije oštro su reagirali na nečuvenu uvredu češkog eurozastupnika i bivšeg ministra Aleksandra Vondre koji je Slovence nazvao “oportunističkim svinjama”, nezadovoljan suđenjem slovenačkog fudbalskog sudije Damira Skomine na utakmici između Slavije iz Praga i danskog FC Midtjyllanda.

“Vaše su bezobrazne riječi na Twitteru nakon utakmice podle i ponižavajuće. Njima ste uvrijedili ne samo Slovence nego i Čehe koji se toga vjerujemo stide. Nadamo se da ćete se nad njima zamisliti i izviniti za nepotrebno širenje mržnje. Time biste spasili čast svog naroda koji zaslužuje bolju reprezentiranost u Evropskom parlamentu nego što je vaša”, napisali su u zajedničkom pismu slovenački eurozastupnici, upozorivši i na bliske i prijateljske odnose Čeha i Slovenaca kroz historiju i kulturnu bliskost oba naroda, prenose hrvatski mediji.

Protestno pismo osim Vondri dostavili su i predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, te liderima političke grupacije Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) čiji je Vondra član.

Povod za ispad češkog političara i bivšeg ministar odbrane u češkoj vladi bilo je kontroverzno suđenje slovenskog sudije Skomine koji je protiv Slavije nakon intervencije VAR-a ponovio penal za dansku ekipu, pa je ona u nastavku s 4:1 preokrenula rezultat i plasirala se u Ligu prvaka.

(StarMo)