Naslovnica BiH Policijski sat i u ZHK

Policijski sat i u ZHK

386

Grude — Zapadnohercegovački kanton uvodi zabranu kretanja od 23 do 5 sati ujutro. Nova je to naredba kriznog štaba koja na snagu stupa sutra.

87 novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata na području Zapadnohercegovačkog kantona alarm je za nove mjere kantonalnog kriznog stožera.

“Ograničava se kretanja od 23 sata do 5 sati ujutro, ta zapovijed stupa na snagu sutra i ta zapovijed će vrijediti idućih 15 dana”, kazao je Zdenko Ćosić, komandir Štaba civilne zaštite ZHK-a, prenosi federalna.ba.

Odlučeno je tako zbog pogoršane epidemiološke situacije u kantonu. Statistički podatci govore o povećanju broja zaraženih, ali i smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom.

“Ako kompariramo samo posljednja dva mjeseca – u 10. mjesecu imali smo 12 umrlih, u 11. mjesecu imamo 27 umrlih. Ako znamo da se za statistiku kaže da je to tačan zbroj netačnih podataka – a jedini podatak koji se ne može sakriti to je podatak o broju umrlih – to, zapravo, govori koliko je ozbiljna situacija danas”, ističe Andrea Jurić, v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK-a.

O ozbiljnosti situacije govori i trenutni broj aktivnih slučajeva.

“Trenutno imamo 622 zaražene osobe, a na Covid odjeljenju SKB-a Mostar s područja ZHK-a je 27 hospitaliziranih”, navodi Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHK-a.

Dolazi i sezona gripe koja u kombinaciji s koronavirusom dodatno usložnjava situaciju za ionako opterećeni zdravstveni sistem. Predblagdansko je vrijeme koje samo po sebi podrazumijeva i porodična okupljanja, stoga iz Kriznog štaba još jednom apel građanima na poštivanje donesenih mjera.

(StarMo)