Naslovnica BiH Policijske kontrole u FBiH za novogodišnje praznike

Policijske kontrole u FBiH za novogodišnje praznike

163
foto: FTV, federalna.ba

Sarajevo — Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na sjednici u utorak 22. decembra, najavio je da će policijski organi i druge nadležne institucije prije dočeka novogodišnjih praznika poduzeti odgovarajuće preventivne mjere, uključujući i represivne mjere i radnje tokom dočeka Nove godine.

Odgovarajuće aktivnosti, kako je saopšteno nakon sjednice, biće poduzete i nakon novogodišnjih praznika, s akcentom na planinska područja i ugostiteljske objekte u tim područjima.

”Policijski komesari/direktori kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova će održati sastanke s kantonalnim inspekcijskim organima, kako bi se dogovorile zajedničke aktivnosti prije i za vrijeme dočeka Nove godine”, navodi se u saopćenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predviđeno je, između ostalog, pojačano prisustvo patrolnih službi kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova na planinskim područjima i saradnja s inspekcijskim službama po pitanju kršenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima.

”Svako fizičko ili pravno lice, koje se ne pridržava mjera i preporuka iz naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i svjesno ugrožava zdravlje stanovništva, bit će, kako prekršajno, tako i krivično sankcionisano na temelju Krivičnog zakona FBiH”, ističe se u saopćenju.

Dogovoren je i nastavak provođenja aktivnosti u svrhu sprovođenja mjera i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a u cilju sprječavanja širenja zaraze uzrokovane korona virusom.

S obzirom na to da veća okupljanja tokom predstojećih praznika predstavljaju epidemiološki rizik, konstatirano je da je vrlo važno poduzeti aktivnosti kako bi se važeće epidemijske mjere maksimalno poštovale, saopćeno je iz FUP-a.

Krizni štab je na sjednici 17. decembra donio odluku da se uvodi zabrana organizovanog dočeka Nove Godine.

”Nema organizovanog slavlja Nove godine”, kazao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH i objasnio da ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima, te skijaški centri mogu raditi do 23 sata za novogodišnju noć.

Osim toga podsjetili su da ostaju na snazi dosadašnje mjere restrikcije u cilju sprječavanja širenja korona virusa.

Neke od tih mjera uključuju zabranu kretanja iza 23 sata, obavezno nošenje maski i u otvorenom i zatvorenom prostoru i održavanje fizičke distance.

(StarMo)