Naslovnica BiH Policija u Sarajevu će nositi kamere

Policija u Sarajevu će nositi kamere

115
foto: ilustracija

Sarajevo — Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS-a) na uniformama će nositi tzv. body kamere, saopćeno je iz ovog ministarstva.

“Ovim se poboljšava kvaliteta rada policijskih službenika, štiti njihov integritet, povećava transparentnost rada, ali i štite građani od mogućih zloupotreba policijskih službenika”, rekao je ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Projekt nabavke je usvojila Vlada KS-a i osigurano finansiranje s 490.000 konvertibilnih maraka (oko 250.000 eura).

Ministar Katica je istaknuo da će kamere povećati transparentnost rada policijskih službenika.

“S druge strane omogućava nam da se ovaj materijal može koristiti kao dodatni dokazni materijal u krivičnim i drugim postupcima. Može biti i dobar edukativni materijal za naše službenike”, kazao je Katica.

Tokom 2020. godine građani Kantona Sarajevo podnijeli su 294 pritužbe na rad policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, jednog od deset ministarstava u entitetu Federacija BiH.

Okončane su 184 unutrašnje istrage, od čega su 63 bile bez dovoljno dokaza, u 39 slučajeva istrage su osnovane, u 39 slučajeva neosnovane, navedeno je u Izvještaju o radu MUP-a KS-a.

(StarMo)