Naslovnica Život Policija: Napad na Kapitol nije povezan s terorizmom

Policija: Napad na Kapitol nije povezan s terorizmom

277

Washington — U napadu na kompleks američkog Kapitola, gdje je smješten Kongres, jedan policajac je ubijen, a drugi je završio u bolnici zbog povreda.

Jedan automobil zabio se u sigurnosnu barikadu prije nego što je vozač izletio iz vozila prema policajcima na punktu s nožem, saopštila je policija, a prenosi BBC.

Policajci su otvorili vatru i osumnjičeni je ubijen.

Prema saopštenju iz Bijele kuće, američki predsjednik Joe Biden je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast policajca Williama Evansa, koji je ubijen u napadu. Evans je 18 godina radio kao pripadnik snaga sigurnosti.

Vlasti su saopštile kako se čini da napad, do kojeg je došlo tri mjeseca nakon smrtonosnih nereda na Kapitolu, nije povezan sa terorizmom.


Dva sigurnosna izvora uključena u istragu rekli su za CBS da je osunmjičeni za napad 25-godišnji Afro-Amerikanac Noah Green iz savezne države Indijana.

Kazali su da nikakva prethodna informacija o njemu nije pronađena ni u jednoj od policijskih baza podataka.

Sredinom marta, u postu na Facebook stranici, koja je sada pobrisana, Green je napisao da je nedavno napustio posao, “dijelom zbog nevolja, ali na kraju, u potrazi sa duhovnim putovanjem”. Dodao je da je patio od “nuspojava droga koje sam nesvjesno uzimao” i šire je pisao o svom zanimanju za crnačku nacionalističku vjersku organizaciju Nacija Islama.

(StarMo)