Naslovnica Život Policija: Militanti danas planiraju napasti Kongres

Policija: Militanti danas planiraju napasti Kongres

380

Washington — AmeričkaA militantna grupa, vjerovatno inspirirana teorijom zavjere QAnon, planirala je danas napad na američki Kongres, prema policijskim obavještajnim procjenama koje su podstakle Predstavnički dom da otkaže planirane sjednice iz sigurnosnih razloga.

Sigurnosna procjena, koju je osiguranje Kongresa podijelilo zastupnicima u srijedu, nije identificirala tu grupu, ali vrijeme navodnog napada upućuje na njen identitet, prenosi Index.hr.

U četvrtak je 4. mart, dan na koji se Donald Trump, po sljedbenicima QAnonove zavjere, trebao vratiti na predsjedničku dužnost.

Zagovornici QAnona vjeruju u besmislenu teoriju po kojoj je Trump u tajnoj misiji razotkrivanja sotonističke kabale pedofila u redovima Demokratske stranke, koji iz pozadine kontroliraju američku vlast, i odabrali su 4. mart jer je to bio izvorni dan predsjedničkih inauguracija sve do 1933.

Smrtonosni januarski napad na Kapitol još je u svježem sjećanju zastupnika pa je vodstvo Predstavničkog doma otkazalo planirana glasanja i obavijestilo zastupnike da se ne moraju pojaviti na sjednici nakon što je stiglo policijsko upozorenje.

Osiguranje Kongresa objavilo je da će danas pojačati sigurnost zbog potencijalne prijetnje.

(StarMo)