Naslovnica Život Policija KS: Napadači na novinare terete se za…

Policija KS: Napadači na novinare terete se za…

799

Sarajevo — Iz Uprave policije MUP KS oglasili se saopćenjem za javnost navodeći da su rasvijetljena krivična djela na štetu novinara portala Radio Sarajevo.

“Postupajući po prijavi novinara portala Radio Sarajevo, koju je isti podnio dana 27.08.2019. godine oko 22.30 sati u prostorijama Odjeljenja kriminalističke policije Centar Sarajevo, policijski službenici PS Novo Sarajevo, Treće PU, u vrlo kratkom vremenskom periodu na području općine Novo Sarajevo, pronašli su i lišili slobode dva lica, i to: A.Š. 1990. godište i A.B. 1991. godište, obojica iz Sarajeva. Isti se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iz člana 179. (Protivpravno lišenje slobode) i člana 183. (Ugrožavanje sigurnosti) Krivičnog zakona FBiH”, navode iz Uprave policije, prenosi novinska agencija Patria.

Lica lišena slobode predata su u prostorije za zadržavanje, a nakon kriminalističke obrade u Odjeljenju kriminalističke policije Centar Sarajevo, Druge PU, tokom današnjeg dana isti će biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Prema Krivičnom zakonu FBiH u članu 179. se navodi “ko drugog protupravno zatvori, drži zatvorena ili ga na drugi način liši slobode kretanja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. Član 183. propisuje “ko ugrozi sigurnost neke osobe ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo te osobe ili na taj način izazove uznemirenje građana, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.”

Kao i ko ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina, navodi novinska agencija Patria.

(StarMo)