Naslovnica BiH Policajci s nivoa BiH protestuju zbog plata

Policajci s nivoa BiH protestuju zbog plata

125
foto: RSE

Sarajevo — Članovi Saveza sindikata policijaca Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela protestvuju u ponedjeljak, 16. maja, u Sarajevu ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine.

Razlog okupljanja je, kako navode, nezadovoljstvo platama.

“U policijskim agencijama na državnom nivou čistačice imaju plate od 470 maraka (oko 235 eura), a policajci mjesečno dobiju manje od oko 1.000 maraka (oko 500 eura), u koji je uključen i topli obrok”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović.

Policajci traže izmjenu Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plata za 0,20 do čina višeg inspektora i zvanja stručnog savjetnika.

Jedan od zahtjeva je i usvajanje budžeta za 2022. godinu. Bosna i Hercegovina je trenutno na privremenom finansiranju, jer još uvijek nije usvojen budžet za ovu godinu.

Inače, krajem marta je održan protest Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH. I tada je traženo povećanje osnovice za obračun plate.

Rečeno je i da zaposleni na entitetskim i kantonalnim nivoima imaju od 25 do 35 posto veću platu za isti posao.

(StarMo)