Naslovnica BiH Poledica, mogući i odroni

Poledica, mogući i odroni

333

Mostar — Zbog niskih jutarnjih temperatura upozorava se vozače na mjestimičnu poledicu na cestama u gorju, dok je u nizijama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova, javili su jutros iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, pozivajući se na Auto moto savez u BiH.

Dionicama puteva koji prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Na dionicama puteva gdje su u toku radovi saobraća se sporije, pa se vozače moli za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije saobraćaja.

Zbog izvođenja radova na dionici M-16.2 Prozor – Jablanica u tunelu Jasen, putnički automobili saobraćaju obilaznicom u blizini, dok se vozila preko 7.5 t (osim autobuskog saobraćaja) preusmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Upozorava se vozače na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama M-17.5 Blidinje – Jablanica.

Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova očekivati je na putevima M-17 Buna – Tasovčići, M-17.4 Čitluk – Tromeđa (Potpolje), te R-425 Široki Brijeg – Međugorje.

Zbog radova na R-425a Tromeđa – Zvirovići u vremenu od 07:30 do 18:00 sati dolazit će do potpune obustave saobraćaja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulaz u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obvezni PCR ili ELISA test ne stariji od 72 sati.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Za vrijeme ove mjere, prelazak nije moguć preko graničnog prelaza Hum.

Na graničnom prelazu Metaljka (Čajniče – Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07:00 do 19:00 sati.

Prema zakonskim odredbama, do 15. 04. u BIH sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Zimskom opremom smatra se zimske gume na sva četiri točka ili ljetne gume čija dubina profila gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

(StarMo)