Naslovnica BiH Pola tone kokaina iz Ploča je trebalo završiti u Širokom Brijegu?

Pola tone kokaina iz Ploča je trebalo završiti u Širokom Brijegu?

377
foto arhiva

Sarajevo — Policijske agencije Hrvatske i Bosne i Hercegovine i dalje vode opsežnu istragu o zapljeni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. marta u luci Ploče, u kontejneru s bananama.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina na narkotržištu iznosila bi 130 miliona KM (65 miliona eura), ali po robu, koja je otkrivena, niko nije došao iako su hrvatski istražitelji čekali danima da bi naručioce ove pošiljke uhvatili na djelu – piše avaz.ba.

Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koji rade na rasvjetljavanju ovog slučaja, mnogo toga za sada nije poznato. O

Ono što se sa sigurnošću zna, a Tužilaštvo BiH je provjerama utvrdilo, kontejner s bananama u kojem je pronađena droga naručila je fiktivna kompanija iz Tuzle, ali droga nije bila namijenjena za Tuzlanski kanton.

Nezvanično, kokain je trebao završiti “na području Hercegovine”. Policija je, navodno, namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu.

Sumnja se da je tačno odredište kontejnera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg. Droga je zatim trebala biti dalje distribuirana za Srbiju, Albaniju i Crnu Goru.

(StarMo)